“Ξέρω ότι το να είσαι ευάλωτος είναι ο πυρήνας της ντροπής και του φόβου και του αγώνα μας να αξίζουμε, αλλά επίσης φαίνεται ότι είναι η κοιτίδα της χαράς, της δημιουργικότητας, της αίσθησης του ανήκειν, της αγάπης…” Brené Brown

Το βίντεο διαρκεί 20 λεπτά. Ελληνικούς υπότιτλους θα βρείτε (αφού ξεκινήσει το βίντεο) στο κάτω δεξί μέρος της οθόνης, δίπλα στο βελάκι που ανοίγει την επιλογή “49 languages”.

Μετά από έρευνα ετών στα συναισθήματα, στη ντροπή και στην αίσθηση του να είναι είσαι ευάλωτος, ανακάλυψε πολλά ενδιαφέροντα: Τη σημασία του να είμαστε συνδεδεμένοι με τους άλλους και πώς αυτή η τόσο πολύτιμη σύνδεση φέρνει μαζί της και την αγωνία μήπως τη χάσουμε: Τη ντροπή. “Υπάρχει κάτι σε εμένα που αν οι άλλοι άνθρωποι το δουν ή το αντιληφθούν, δεν θα είμαι άξια να συνδεθούν μαζί μου;” Κι όσο πιο ευάλωτοι νιώθουμε, τόσο δυναμώνει η ντροπή.

Κι ακόμη παρατήρησε πως δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα αρνητικά συναισθήματα, χωρίς να παγώσουμε μαζί και τα θετικά συναισθήματα. Και τότε νιώθουμε κενοί και αισθανόμαστε πάλι ευάλωτοι, φτιάχνοντας ένα φαύλο κύκλο. Το να αναζητάμε φταίχτες, να προσπαθούμε να τα έχουμε όλα τέλεια, να οχυρωνόμαστε πίσω από την απολυτότητα είναι οι τρόποι μας να αντισταθούμε στο ότι είμαστε ευάλωτοι, λέει η Brown. Δεν μας συνδέει όμως με τον άλλο.

Αντίστροφα, αυτό που μας επιτρέπει να συνδεόμαστε είναι το κουράγιο να μην είμαστε τέλειοι, το να αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας και τους άλλους συμπονετικά, το να δείξουμε το πώς είμαστε πραγματικά. Και να αποδεχτούμε το ότι είμαστε ευάλωτοι, με την ταυτόχρονη αίσθηση ότι αξίζουμε να είμαστε αποδεκτοί.

Η Brené Brown είναι κοινωνική λειτουργός, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. Η έρευνά της αφορά το συναίσθημα της ντροπής και την αίσθηση της ευαλωτότητας.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το site της, καθώς και να δείτε τα βιβλία της που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.

Αναρτηση: Ξενια Κολλια, ψυχοθεραπευτρια ψυχολογος Θεσσαλονικη

 

“Η αυτοεκτίμηση κατά Virginia Satir”

“Αναζητωντας ποιος φταιει” – Brene Brown

“Γράμμα αγάπης προς τον εαυτό”

“Πώς θέλουμε να είναι οι σχέσεις μας;”

Δείτε περισσότερες αναρτήσεις στο blog

Διαβάστε άρθρα ψυχολογίας

 

Επικοινωνήστε με την Ξένια Κόλλια, ψυχολόγος Θεσσαλονίκη