Ψυχοθεραπεία: η σχέση με τον ψυχολόγο μου
Ψυχολογος Θεσσαλονικη – Ξενια Κολλια

ψυχοθεραπευτρια ψυχολογος θεσσαλονικη θεραπευτικη σχεση συστημικη ψυχοθεραπεια συμβουλος γαμου ψυχολογικη υποστηριξηΗ σκέψη να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ίσως να προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το πώς θα επιλέξετε τον ψυχολόγο με τον οποίο θα μοιραστείτε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας, καθώς και ποιά θα είνα η σχέση που θα δημιουργήσετε μαζί του.

Ποιόν λοιπόν να επιλέξετε και τι να περιμένετε;

Είναι καλό να γνωρίζω από πριν τον ψυχολόγο μου;

Αποφασίζοντας να κάνετε ψυχοθεραπεία, προτιμότερο είναι να διαλέξετε έναν ψυχολόγο που δεν ανήκει στον άμεσο περίγυρό σας. Αυτό διευκολύνει και τις δύο πλευρές.

Πρώτον για εσάς, προκειμένου να μπορείτε αβίαστα να συζητήσετε για οποιοδήποτε θέμα ή πρόσωπο της ζωής σας, δίχως να σκέφτεστε το πώς μπορεί ο ψυχολόγος σας να εμπλέκεται στις καταστάσεις που αναφέρετε ή στα πρόσωπα για τα οποία μιλάτε.

Αλλά και για τον ψυχολόγο είναι σημαντικό να μην έχει δεσμούς με εσάς ή το άμεσο περιβάλλον σας. Και τούτο για να μπορεί να δει τα όσα λέτε με μια καινούργια ματιά, έξω από τις προσωπικές σχέσεις της δικής του ζωής.

Αναπόφευκτα, με τους ανθρώπους που γνωρίζουμε εμπλεκόμαστε ιδιαίτερα. Αυτό θα μπορούσε να δυσκολέψει τη δουλειά ενός ψυχολόγου, προσπαθώντας ίσως να σας προτείνει λύσεις ή να σας καθοδηγήσει, περίπου όπως θα έκανε ένας φίλος ή συγγενής σας, πράγμα το οποίο πιθανά ήδη έχετε από τον περίγυρό σας. Σε κάθε περίπτωση η φιλική συμβουλή δεν είναι ο τρόπος που ο ψυχολόγος βοηθά τον πελάτη ή την πελάτισσά του.

Άρα ίσως να είναι προτιμότερο, αναζητώντας ψυχολόγο να αποφύγετε την ξαδέρφη σας ή έναν στενό σας φίλο. Αν ωστόσο γνωρίζετε ήδη κάποιον ψυχολόγο που εκτιμάτε, ίσως να μπορεί εκείνος ή εκείνη να σας προτείνουν έναν άλλο επαγγελματία για να δουλέψετε μαζί του.

Μπορώ να γίνω φίλος με τον ψυχολόγο μου;

Η θεραπευτική σχέση είναι μια ανθρώπινη σχέση, γι’αυτό και είναι σημαντικό να νιώσετε άνετα με τον ψυχολόγο που επισκέπτεστε για να συζητήσετε τα θέματα που σας απασχολούν. Στην ψυχοθεραπεία είναι σημαντικό να νιώσετε ότι ο ψυχολόγος σας ακούει με ενδιαφέρον και ότι μπορεί να σας καταλάβει. Και καθώς ζητούμενο είναι η σχέση να είναι θεραπευτική, δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και φιλική.

Αυτό τι σημαίνει; Μια φιλική σχέση περιλαμβάνει μοίρασμα από την πλευρά και των δύο προσώπων, αμοιβαίο ενδιαφέρον και φροντίδα. Ωστόσο η ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στα ζητήματα, τις σκέψεις και τα συναισθήματα που απασχολούν εσάς, μιας και στόχος είναι να δείτε τι σας συμβαίνει, πώς διαχειρίζεστε εσείς συναισθήματα και καταστάσεις και πώς και ποιές αποφάσεις λαμβάνετε για τον εαυτό σας και τους δικούς σας ανθρώπους.

Μπορείτε ίσως να πείτε ότι χάνετε έναν ενδεχόμενο φίλο, κερδίζετε όμως έναν ψυχολόγο, που προσπαθεί να σας διευκολύνει να κατανοήσετε τί δυσκολεύει τη ζωή και τις σχέσεις σας και να επιλέξετε τον τρόπο επίλυσης που να είναι για εσάς επιθυμητός.

Ξένια Κόλλια, ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος Θεσσαλονίκη

Διαβάστε περισσότερα από την ψυχολόγο:

Σχετικά με την ψυχοθεραπεία

Το απόρρητο στην ψυχοθεραπεία

Ατομική ψυχοθεραπεία

Online ψυχοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη

Θεραπεία ζεύγους – σύμβουλος γάμου

Οικογενειακή θεραπεία

Άρθρα ψυχολογίας

 

Επικοινωνήστε με την Ξένια Κόλλια, ψυχολόγος Θεσσαλονίκη