Τι βοηθάει εφήβους και γονείς;
Ψυχολογος Θεσσαλονικη – Ξενια Κολλια
Η εφηβεία δεν είναι ένα τεστ για το πόσο καλοί έχουν αποδειχτεί οι γονείς στον ρόλο τους, αλλά μια συνεχής διαδικασία για υποστήριξη του εφήβου σε συνθήκες διαρκούς αβεβαιότητας και αλλαγής. Έτσι, χρήσιμο εφόδιο για τους ίδιους τους γονείς είναι ένα όσο γίνεται πιο ευρύ υποστηρικτικό πλαίσιο για τους ίδιους, ώστε να νιώθουν καλά με τον εαυτό τους και να μπορούν να σταθούν υποστηρικτικά στο έφηβο δίχως να πληγώνονται και δίχως να πληγώνουν. Πρόκειται για μια φάση αυτονόμησης τόσο του εφήβου από τους γονείς, όσο και των γονιών από τα παιδιά τους. Είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για τους γονείς με εφήβους στην οικογένεια, να μην αντλούν τη δική τους αυτοεκτίμηση μέσα από τα μάτια του παιδιού τους, αλλά να αναζητούν και αυτοί με τη σειρά τους ως σημεία αναφοράς και αναγνώρισης, ανθρώπους στη δική τους φάση ζωής.
Είναι μια πρόκληση για τον γονιό να μην επιβληθεί με τις δικές του επιθυμίες πάνω στον έφηβο σε θέματα προτιμήσεων. Ο γονιός δεν καλείται πια να πάρει αποφάσεις για όλα όσα αφορούν το παιδί του. Είναι άλλωστε σημαντικό για την εξέλιξη του εφήβου να λαμβάνει ο ίδιος αποφάσεις και είναι κάτι που ήδη είναι σε θέση να κάνει για μια σειρά ζητημάτων.
Η εμπειρία του γονιού μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τον έφηβο, ειδικά σε περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με θέματα ασφάλειας. Ο έφηβος δοκιμάζει τη λήψη αποφάσεων για τον εαυτό του. Το κριτήριό του ακόμη δομείται και του είναι απαραίτητη η πληροφόρησή του για σημαντικά θέματα. Ο γονιός εδώ μπορεί να παίξει έναν καίριο ρόλο, τόσο ενημερώνοντας το παιδί του για θέματα που θεωρεί σημαντικά για την ασφάλειά του, όσο και βοηθώντας το όταν θεωρεί πως υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Όταν οι συζητήσεις γίνονται σε στιγμές ηρεμίας, μπορούν και οι δύο πλευρές να ακούσουν τι λέγεται και να το λάβουν υπόψη, καθώς ο γονιός έχει όντως μία ματιά που είναι πολύ χρήσιμη για τον έφηβο και είναι σημαντικό το να έχει ο έφηβος πρόσβαση σε αυτήν έξω από ανταγωνισμούς.
Ένας έφηβος που γίνεται ως άνθρωπος αποδεκτός από το περιβάλλον του, που δέχεται αναγνώριση και υποστήριξη, τείνει να λειτουργεί πιο υπεύθυνα και να κάνει πιο ασφαλείς και θετικές επιλογές για τον εαυτό και τους γύρω του.
Πώς μπορεί να βοηθήσει ο ψυχολόγος;
Όταν μια οικογένεια δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που συνδέονται με την εφηβεία, ο ψυχολόγος μπορεί να λειτουργήσει διευκολυντικά. Στην οικογενειακή θεραπεία, μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο δίνεται ο χώρος να εκφραστούν οι ανάγκες, οι ανησυχίες και τα συναισθήματα τόσο των γονιών, όσο και των εφήβων, διευκολύνοντας τη ‘μετάφραση’ προς την άλλη μεριά και την κατανόηση του τι πραγματικά εννοεί και χρειάζεται το κάθε μέλος.
Αυτό που επιδιώκεται είναι να λυθεί ο κόμπος της ασυνεννοησίας και η οικογένεια, επικοινωνώντας πιο ξεκάθαρα, να μπορέσει να στηρίξει τους εφήβους της στη μετάβασή τους προς την ενηλικίωση με τρόπο ασφαλή και δημιουργικό.
Ξένια Κόλλια, ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος Θεσσαλονίκη
Φωτογραφία του photostock/ FreeDigitalPhotos.net
Διαβάστε περισσότερα από την ψυχολόγο:
Εφηβεία και οικογένεια
Νέοι ρόλοι γονιών και εφήβων
“Αναζητωντας ποιος φταιει” – Brene Brown
Άρθρα ψυχολογίας
Συμβουλευτική γονέων
Οικογενειακή θεραπεία
Σε ποιούς απευθύνεται η οικογενειακή θεραπεία