Ατομική ψυχοθεραπεία σε προβλήματα σχέσεων
Ψυχολογος Θεσσαλονικη – Ξενια Κολλια

ψυχολογοι θεσσαλονικη κεντρο συστημικη ψυχοθεραπεια σχεσεις ψυχολογικη υποστηριξη ψυχοθεραπευτης προβληματα σχεσεωνΟι σχέσεις είναι ένα από τα θέματα με τα οποία ασχολούμαστε συχνότερα στην ψυχοθεραπεία και τούτο προκύπτει από τη σημαντική τους θέσης στη ζωή μας. Είτε πρόκειται για σχέσεις ζευγαριού, οικογενειακές ή φιλικές, οι σχέσεις μας με τους σημαντικούς για εμάς ανθρώπους αποτελούν βασικά σημεία αναφοράς στη ζωής μας.

Είτε πρόκειται για τη μητέρα, τον πατέρα, τα αδέλφια, τους φίλους, τα παιδιά, το σύντροφο, το γάμο, η πλειονότητα των αναφορών μας αγγίζει μια σχέση. Στη συστημική ψυχοθεραπεία αντιλαμβανόμαστε τον άνθρωπο όχι ως μονάδα, αλλά ως μέρος του συστήματος σχέσεων στις οποίες συμμετέχει. Επηρεάζεται από τις σχέσεις του και αντίστοιχα τις επηρεάζει. Επίσης, αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις των ανθρώπων ως συνεχώς μεταβαλλόμενες και σε κίνηση, όχι στατικές.

Σε αυτή τη βάση, η συστημική θεώρηση στην ψυχοθεραπεία αναγνωρίζει πως η αλλαγή σε ένα μόνο μέλος του συστήματος -είτε πρόκειται για ζευγάρι, για οικογένεια ή άλλη σημαντική για κάποιον σχέση- προσκαλεί και προκαλεί την αλλαγή στη δυναμική και τις σχεσεις όλου του συστήματος. Οπότε, ακόμη και όταν το πρόβλημα δεν θεωρείται “προσωπικό” ή “ατομικό”, η ατομική συστημική ψυχοθεραπεία μπορεί να κάνει το ξεκίνημα με τον ένα άνθρωπο που μπαίνει στη θέση του θεραπευόμενου, ώστε οι σχέσεις του να ξεκινήσουν να αλλάζουν από τον ίδιο.

Μολονότι για τα προβλήματα των συντροφικών σχέσεων ή του γάμου προτείνεται θεραπεία ζεύγους και για τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας η οικογενειακή θεραπεία, αυτό ίσως να μην είναι πάντα αποδεκτό ή επιθυμητό από όλους όσους συμμετέχουν σε μια σχέση. Ενδέχεται ο σύντροφος ή τα άλλα μέλη της οικογένειας να μη συμφωνούν ότι ένας ψυχοθεραπευτής θα βοηθούσε ή να μην αντέχουν να συμμετέχουν στην ψυχοθεραπεία. Επίσης ενδέχεται ο ίδιος ο άνθρωπος να θέλει να συζητήσει τους προβληματισμούς του αναφορικά με τις σχέσεις του σε ένα πλαίσιο στο οποίο θα βρίσκεται μόνο ο ίδιος. Στις περιπτώσεις αυτές, η ατομική συστημική ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι εκείνο το ψυχοθεραπευτικό πλαίσιο στο οποίο κάποιος θα αναζητήσει λύσεις στα προβλήματα σχέσεων.

Η Ξένια Κόλλια, ψυχολόγος στη Θεσσαλονίκη και συστημική ψυχοθεραπεύτρια,
παρέχει ατομική ψυχοθεραπεία στο γραφείο της και online μέσω Skype.

Διαβάστε περισσότερα από την ψυχολόγο:

Ατομική ψυχοθεραπεία

Online ψυχοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη

Πότε να ξεκινήσω ψυχοθεραπεία

Για την ψυχοθεραπεία

Η σχέση με τον ψυχολόγο στην ψυχοθεραπεία

 

Κλείστε ραντεβού για ατομική ψυχοθεραπεία στη Θεσσαλονίκη

 

Photo credit: seyed mostafa zamani / Foter / CC BY