Συστημική θεραπεία ζεύγους – σύμβουλος γάμου
Ψυχολογος Θεσσαλονικη – Ξενια Κολλια

Συστημικη θεραπεια ζευγους - συμβουλος γαμου στη Θεσσαλονικη. Πώς λειτουργει, ποια ζευγαρια αφορα και τι κανει ο ψυχολογος ως συμβουλος γαμουΗ σχέση του ζευγαριού στο ξεκίνημά της προσφέρει στους συντρόφους συναισθήματα αγάπης και ασφάλειας και την αίσθηση πως βρίσκονται σε μια σχέση που οι ανάγκες τους γίνονται κατανοητές και η επικοινωνία στο ζευγάρι είναι αβίαστη.

Ωστόσο, αν η κοινή ζωή φτάσει να απέχει σημαντικά από τις προσδοκίες που είχε αρχικά το ζευγάρι, ο κάθε σύντροφος μπορεί να απομονωθεί στη δική του οπτική για τη σχέση και η επικοινωνία του ζευγαριού να μετατραπεί σε παράλληλους μονολόγους. Μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις μπορεί να καταλήξει να είναι ιδιαίτερα επώδυνη.

Ποιά ζευγάρια αφορά η θεραπεία ζεύγους και ο σύμβουλος γάμου

Η θεραπεία ζεύγους αφορά ζευγάρια:

ετερόφυλα ή ομόφυλα,
είτε αυτά είναι σε γάμο, είτε όχι
με παιδιά ή χωρίς παιδιά.

Οι προβληματισμοί που μπορεί να οδηγήσουν το ζευγάρι στον ψυχοθεραπευτή και σύμβουλο γάμου μπορεί να ποικίλλουν:

είτε πρόκειται για ένα ζευγάρι που αναζητά να βελτιώσει τη σχέση του
είτε οι σύντροφοι δε γνωρίζουν ακόμη τι λύση θέλουν να δώσουν στα προβλήματά τους
είτε πρόκειται για ένα ζευγάρι που σκέφτεται σαν ενδεχόμενο το χωρισμό
είτε πρόκειται για ένα ζευγάρι σε γάμο που έχει ήδη αποφασίσει το διαζύγιο.

Πώς λειτουργεί η θεραπεία ζεύγους

Η θεραπεία ζεύγους απαντά στην απόφαση των συντρόφων να βρουν μια διέξοδο από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Είναι μια μορφή συστημικής ψυχοθεραπείας που αφορά στους δύο συντρόφους και τη μεταξύ τους σχέση. Επιδιώκει να φωτίσει τα μοτίβα που τυχόν υπάρχουν στην επικοινωνία του ζευγαριού. Διερευνά τους τρόπους με τους οποίους σχετίζονται μεταξύ τους οι σύντροφοι, το πώς αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλο και την πραγματικότητα που βιώνουν. Προσφέρει έναν ασφαλή χώρο για να εκφραστούν οι δυσκολίες, οι διαφορετικές οπτικές, αλλά και οι επιθυμίες των συμβουλοι γαμου ψυχολογοι θεσσαλονικη κεντρο συστημικη ψυχοθεραπεια θεραπεια ζευγους αυτοεκτιμηση σχεσεις διαζυγιο χωρισμος δυο συντρόφων. Στη θεραπεία ζεύγους προσκαλείται το ζευγάρι να αξιολογήσει την πορεία του μέχρι τώρα και να επανασχεδιάσει τη συνέχειά της.

Η ψυχολόγος, στη δουλειά της ως σύμβουλος γάμου στη Θεσσαλονίκη, υιοθετεί συστημική οπτική και πρακτική. Με βάση τη συστημική οπτική στη θεραπεία ζεύγους, η σχέση του ζευγαριού θεωρείται ένα αποτέλεσμα το οποίο συν-κατασκευάζουν από κοινού οι σύντροφοι, στη βάση των επιθυμιών τους και όσων θεωρούν ‘κανονικά’ σε μια συντροφική σχέση. Το κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό. Έτσι η ψυχολόγος θεωρεί ως σημαντικό το πώς η σχέση μπορεί να είναι λειτουργική και ικανοποιητική για τους ίδιους τους συντρόφους και όχι το αν ανταποκρίνεται σε κάποιον ‘γενικό κανόνα’ για το πώς πρέπει να είναι οι σχέσεις. Δεν αναζητείται το “ποιός φταίει”, ούτε κρίνονται οι επιλογές του ζευγαριού. Το ενδιαφέρον εστιάζει στο πώς προκύπτει η δυσκολία, τι την συντηρεί μέσα στη σχέση και ποιές εναλλακτικές μπορούν να είναι βοηθητικές στο να λυθεί ο κόμπος, έτσι ώστε οι σύντροφοι να μπορέσουν να επιλέξουν την καλύτερη για εκείνους λύση.

Στη θεραπεία ζεύγους, όπως και σε κάθε άλλης μορφής συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία ισχύει το απόρρητο.

Τι κάνει ο ψυχοθεραπευτής ως σύμβουλος γάμου

Ο ρόλος που έχει ο ψυχολόγος στη θεραπεία ζεύγους ως ψυχοθεραπευτής – σύμβουλος γάμου είναι να βοηθήσει το ζευγάρι να ανακαλύψει τους τρόπους με τους οποίους σχετίζεται και να διευκολύνει την έκφραση της οπτικής του κάθε συντρόφου, επιδιώκοντας την κατάργηση των μονολόγων. Αποκαθιστώντας τον διάλογο, τη δυνατότητα δηλαδή να ακούσει ο καθένας το σύντροφό του, το τι επιθυμεί και το πώς νιώθει και να εκφράσει τη δική του πλευρά, το ζευγάρι μπορεί να ξεκινήσει μια εποικοδομητική προσπάθεια αναζήτησης λύσεων στους προβληματισμούς του. Ο σύμβουλος γάμου δεν προτείνει έτοιμες λύσεις, αλλά βοηθά τους συντρόφους να ανακαλύψουν την προτιμότερη για εκείνους λύση στα προβλήματα του γάμου ή της σχέσης τους.

Επίσης, ο σύμβουλος γάμου δεν υποστηρίζει τη συνέχιση ή τη λύση ενός γάμου ή μιας σχέσης. Ακολουθεί το ζευγάρι στις αποφάσεις του και επιδιώκει να το υποστηρίξει διευκολύνοντας την υλοποίηση της όποιας απόφασής του.

Συχνότητα και διάρκεια της θεραπείας ζεύγους και συμβουλευτικής γάμου

Οι συνεδρίες στη θεραπεία ζεύγους πραγματοποιούνται συνήθως με συχνότητα ανά δύο εβδομάδες. Καθώς η θεραπευτική δουλειά αφορά μια σχέση, χρειάζονται μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μεταξύ των συνεδριών, ώστε οι σύντροφοι να δοκιμάσουν τις αλλαγές στη σχέση, έτσι όπως γεννιούνται μέσα από τη συζήτηση στη συνεδρία.

Η συνολική διάρκεια της συμβουλευτικής – θεραπείας ζεύγους κυμαίνεται ανάλογα με το αίτημα. Ωστόσο καθώς οι συνεδρίες πραγματοποιούνται σε αραιά διαστήματα, μπορεί να διαρκέσουν από λίγους έως πολλούς μήνες. Σε κάθε περίπτωση, η διάρκεια των συναντήσεων συμφωνείται ανάμεσα στο ζευγάρι και τον ψυχοθεραπευτή, σύμφωνα με την πορεία της συμβουλευτικής.

Φωτογραφία των photostock/ FreeDigitalPhotos.net και hotblack

Η Ξενια Κολλια, ψυχολόγος Θεσσαλονίκη, παρέχει υπηρεσίες ως θεραπεύτρια
ζεύγους και σύμβουλος γάμου, στο γραφείο της στο κέντρο της πόλης.

  Στείλτε ένα μήνυμα στην ψυχολόγο

  [recaptcha]

  Διαβάστε περισσότερα από την ψυχολόγο:

  Πώς να κρατήσουμε ένα γάμο ζωντανό;

  Όταν το ζευγάρι σκέφτεται το χωρισμό

  Πώς βοηθάει ο σύμβουλος γάμου στο διαζύγιο

  Για την ψυχοθεραπεία

  Ατομική ψυχοθεραπεία σε προβλήματα σχέσεων

  Συμβουλευτική γονέων

  Οικογενειακή θεραπεία

   

  Κλείστε ραντεβού για θεραπεία ζεύγους στη Θεσσαλονίκη