Συμβουλευτική γονέων στη Θεσσαλονίκη
Ξενια Κολλια – Ψυχολογος Θεσσαλονικη

ψυχολογος θεσσαλονικη κεντρο συμβουλευτικη γονεων παιδι αυτοπεποιθηση ψυχολογικη υποστηριξη συστημικη ψυχοθεραπεια Η πληθώρα της βιβλιογραφίας σχετικά με την ανατροφή των παιδιών μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι η γονεϊκότητα είναι ένας αγώνας με στόχο να γίνει κάποιος “ο τέλειος γονιός”. Ωστόσο, η γονεϊκότητα αφορά μία σχέση και συγκεκριμένα τη συνεχώς αναπτυσσόμενη -και άρα μεταβαλλόμενη- σχέση του γονιού με το παιδί του.

Οι σχέσεις δεν είναι στατικές. Μπορούν όμως να είναι σταθερές. Σταθερή σχέση είναι εκείνη στην οποία, καθώς αναπτυσσόμαστε, μπορούμε να παραμένουμε σε επαφή, να μην κινδυνεύουμε να χάσουμε τη σχέση και την επαφή από το μεγάλωμα του άλλου ή το δικό μας, να διατηρούμε την εμπιστοσύνη μεταξύ μας, να μοιραζόμαστε τις καινούργιες πλευρές μας.

Τι είναι η συμβουλευτική γονέων

Όταν αναφερόμαστε στη συμβουλευτική γονέων εννοούμε την υποστήριξη που παρέχει ένας ψυχολόγος στη μητέρα και τον πατέρα ή όποιο άλλο πρόσωπο έχει αναλάβει την ανατροφή ενός παιδιού, ως προς το γονεϊκό τους ρόλο. Σε σχέση με την ψυχοθεραπεία είναι μια περισσότερο πρακτικά προσανατολισμένη συζήτηση και είναι επικεντρωμένη στο πώς λειτουργούν οι γονείς μέσα στις οικογενειακές σχέσεις. Προσπαθούμε να απαντάμε σε σημαντικά και άμεσα ερωτήματα, όπως το ερώτημα “πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου μέσα από τη σχέση μας;”

Η συμβουλευτική γονέων απευθύνεται σε γονείς παιδιών κάθε ηλικίας, καθώς ζητήματα ή ερωτήματα μπορεί να προκύψουν σε κάθε φάση ζωής της οικογένειας. Επίσης μπορεί να λειτουργήσει ως προετοιμασία σε μέλλοντες γονείς, καθώς και σε επίπεδο πρόληψης, προκειμένου οι γονείς να συζητήσουν με τον ψυχολόγο τον καλύτερο σχεδιασμό μιας αλλαγής στη ζωή της οικογένειας, όπως μια μετακόμιση, μετανάστευση, διαζύγιο ή άλλη μετάβαση.

Πού στοχεύει η συμβουλευτική γονέων

Η συμβουλευτική γονέων, όπως την υλοποιεί η ψυχολόγος στο γραφείο της στη Θεσσαλονίκη, στοχεύει στο να διευκολύνει την οικογένεια να έχει μια λειτουργική καθημερινότητα, να είναι ένα πλαίσιο υποστήριξης και ανάπτυξης για όλα τα μέλη της. Δεν ακολουθεί την ιδέα του τέλειου γονιού που τα καταφέρνει πάντοτε και παντού τέλεια, αλλά επιδιώκει να υποστηρίξει τους πραγματικούς γονείς στο πλαίσιο της πραγματικής ζωής και των αναγκών τους, ώστε να βιώνουν μια θετική σχέση με τα παιδιά τους.

Στη συμβουλευτική γονέων η ψυχολόγος υποστηρίζει την ξεκάθαρη επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, καθώς και την ανάπτυξη της αυτονομίας των παιδιών, στη βάση μιας σχέσης με θετικό πρόσημο.

Συχνά αιτήματα στη συμβουλευτική γονέων

Οι σχέσεις ανάμεσα στα αδέρφια, η ζήλια, η αυτοπεποίθηση του παιδιού, η σχολική προσαρμογή, η επικοινωνία στην οικογένεια, η εφηβεία, επιθετικές συμπεριφορές είναι ζητήματα που οι γονείς συχνά φέρνουν στη συζήτηση με τον ψυχολόγο, κατά τη συμβουλευτική γονέων.

Photo credit: kjd / Foter / CC BY-NC-ND

Η Ξένια Κόλλια ψυχολόγος Θεσσαλονίκη παρέχει
συμβουλευτική γονέων στο γραφείο της στο κέντρο της πόλης.

  Στείλτε ένα μήνυμα στην ψυχολόγο

  [recaptcha]

  Διαβάστε περισσότερα από την ψυχολόγο:

  Εφηβεία και οικογένεια

  Τι βοηθάει εφήβους και γονείς;

  Διαζύγιο: παιδί και γονείς

  Πότε συστήνεται οικογενειακή θεραπεία

  “Ακόμη κι αυτοί που αγαπούν δε διαβάζουν σκέψεις”

   

  Κλείστε ραντεβού για συμβουλευτική γονέων στη Θεσσαλονίκη