Η ψυχοθεραπεία
Ψυχολογος Θεσσαλονικη – Ξενια Κολλια

συστημικη ψυχοθεραπεια ψυχολογος θεσσαλονικη συμβουλος γαμου θεραπεια ζευγους ψυχολογικη υποστηριξηΗ ψυχοθεραπεία είναι η συνειδητή προσπάθεια κατανόησης της ζωής του πελάτη και αναζήτησης λύσεων στα ανθρώπινα προβλήματά του.

Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν από τη μια πλευρά ο ψυχολόγος και από την άλλη ο πελάτης. Ο πελάτης μπορεί να μην είναι μόνο ένας, αλλά περισσότεροι στην περίπτωση που η ψυχοθεραπεία αφορά ένα ζευγάρι ή μια οικογένεια.

Και θεωρείται πελάτης, όχι ασθενής, καθώς η ψυχοθεραπεία είναι υπηρεσία κι όχι ιατρική πρακτική. Αυτό βασίζεται στην ιδέα πως τα συμπτώματα που βιώνει κάποιος και τον φέρνουν στην ψυχοθεραπεία, είναι τρόποι να δείξει στον εαυτό του και στους άλλους πως κάτι δεν λειτουργεί στη ζωή του όπως θα ήθελε ή θα άντεχε. Πως τα συμπτώματα δεν είναι αποτέλεσμα ασθένειας, αλλά διαφορετικοί τρόποι επικοινωνίας μιας ή περισσότερων δυσκολιών.

Ο πελάτης φέρνει τις περιγραφές του σχετικά με τη ζωή του, τις εμπειρίες του, τα συναισθήματά του, τις δυσκολίες και τις δυνατότητές του. Και πάνω απ’ όλα τις επιθυμίες του σχετικά με αυτή τη ζωή. Ο ψυχολόγος, με τις σπουδές, την εκπαίδευση και την εμπειρία του φέρνει στη θεραπευτική συζήτηση εναλλακτικές οπτικές στην κατανόηση των εμπειριών του πελάτη.

Κι εκεί, μέσα στον θεραπευτικό χώρο και χρόνο, από κοινού ψυχολόγος και πελάτης δουλεύουν με εργαλεία την περιέργεια, την αναρώτηση, το ξαναδιάβασμα της εμπειρίας. Επιδιώκουν να κατανοήσουν το νόημα της ως τώρα πορείας του πελάτη και να τον διευκολύνουν να χαράξει μια καινούργια, στην οποία τα συμπτώματα να μην έχουν λόγο ύπαρξης.

Οι εναλλακτικές πορείες είναι άπειρες. Στην ψυχοθεραπεία ο καθένας προσκαλείται να σχεδιάσει και να πραγματώσει τη δική του προσωπική διαδρομή, που θα τον φέρει πιο κοντά σε μια ζωή με περισσότερο νόημα, με βάση τις δικές του ανάγκες και επιθυμίες.

Η ψυχολόγος παρέχει συστημική ψυχοθεραπεία και συμβουλευτική σε άτομα, ζευγάρια και οικογένειες, τόσο στο γραφείο της στη Θεσσαλονίκη, όσο και online.

Ξένια Κόλλια, ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος Θεσσαλονίκη

Φωτογραφία του dan/ FreeDigitalPhotos.net

Διαβάστε περισσότερα από την ψυχολόγο:

Ατομική ψυχοθεραπεία

Online ψυχοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη

Θεραπεία ζεύγους- σύμβουλος γάμου

Οικογενειακή θεραπεία

Το απόρρητο στην ψυχοθεραπεία

Η σχέση με τον ψυχολόγο κατά την ψυχοθεραπεία

 

Επικοινωνήστε με την Ξένια Κόλλια, ψυχολόγος Θεσσαλονίκη