Συστημική οικογενειακή θεραπεία
Ψυχολογος Θεσσαλονικη – Ξενια Κολλια

 ψυχοθεραπεια οικογενειας θεσσαλονικη ψυχολογοςΗ συστημική οικογενειακή θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας στην οποία συμμετέχει όλη η οικογένεια, όταν επιθυμεί μια εξωτερική διευκόλυνση, για να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε ένα ή περισσότερα μέλη της, να βελτιώσει τις οικογενειακές σχέσεις ή να λάβει ψυχολογική υποστήριξη σε μια δύσκολη περίοδο που περνάει.

Οι οικογένειες κάνουν πάντοτε ό,τι καλύτερο μπορούν τη δεδομένη στιγμή για να ανταπεξέλθουν στα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν. Ορισμένες φορές σε αυτή τους την προσπάθεια μπορεί να υπερφορτιστούν ή να χρειάζονται μια εξωτερική ματιά για να βρουν πώς θα λύσουν τους κόμπους στο κουβάρι ή απλά ψυχολογική υποστήριξη για να ανταπεξέλθουν στην προσπάθεια.

Πώς λειτουργεί η συστημική οικογενειακή θεραπεία;

Η οικογένεια είναι ένα σύστημα σχέσεων μέσα στο οποίο αλληλεπιδρούμε με τους άλλους. Ό,τι κάνει το κάθε μέλος της – είτε γονιός είτε παιδί – επηρεάζει την οικογένεια, ενώ ταυτόχρονα επηρεάζεται από αυτήν.

Όταν κάποιος εμφανίζει ένα σύμπτωμα (ψυχολογικό, ψυχοσωματικό ή κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς), στη συστημική οικογενειακή θεραπεία αναζητάμε το νόημα αυτού του συμπτώματος στο πλαίσιο των σημαντικών σχέσεων του ανθρώπου. Και οι πιο σημαντικές μας σχέσεις είναι συνήθως οι οικογενειακές. Πολλές φορές η εμφάνιση ενός συμπτώματος σε έναν άνθρωπο δηλώνει κάποια δυσκολία στην επικοινωνία και τις σχέσεις της οικογένειας.

Το ερώτημα που ανακύπτει είναι: “τι σημαίνει αυτό το πρόβλημα για αυτό τον άνθρωπο, αυτή τη στιγμή, μέσα στις σημαντικές σχέσεις του;”. Έτσι καλείται η οικογένεια, ώστε να αναζητήσουμε μαζί απαντήσεις. Εφόσον το “πρόβλημα” το βιώνουν όλοι, είτε αποδίδεται σε έναν είτε σε πολλούς, προσκαλούνται όλοι στην αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων.

Αυτό που επιδιώκει ο ψυχολόγος στη συστημική οικογενειακή θεραπεία δεν είναι απλά και μόνο να εξαφανιστεί το σύμπτωμα που ταλαιπωρεί έναν. Με βάση τις αντιλήψεις, τα δυνατά σημεία και την ιστορία της οικογένειας, επιδιώκεται η ανάπτυξη όλων των μελών της, ώστε να έχουν πιο λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας και εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα. Να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το δυναμικό τους στην εξέλιξη της ζωής και των επιδιώξεών τους, αντί να το χρησιμοποιούν στο να αντέχουν τα υφιστάμενα προβλήματα.

Φωτογραφία του photostock/ FreeDigitalPhotos.net

Η Ξένια Κόλλια ψυχολόγος Θεσσαλονίκη στο γραφείο
της στο κέντρο της πόλης παρέχει οικογενειακή θεραπεία.

  Στείλτε ένα μήνυμα στην ψυχολόγο

  [recaptcha]

  Διαβάστε περισσότερα από την ψυχολόγο:

  Πότε συστήνεται οικογενειακή θεραπεία

  Ποιοί συμμετέχουν στην οικογενειακή θεραπεία

  Τι κάνει ο ψυχολόγος στην οικογενειακή θεραπεία

  Πώς να κρατήσουμε ένα γάμο ζωντανό;

  Θεραπεία ζεύγους – σύμβουλος γάμου

  Πώς βοηθά ο ψυχολόγος ως σύμβουλος γάμου στο διαζύγιο

  Συμβουλευτική γονέων

  Για την ψυχοθεραπεία

   

  Κλείστε ραντεβού για οικογενειακή θεραπεία στη Θεσσαλονίκη